Studietilbod i hausten 2024
Det norske landbruket er ein historie om å sjå samanhengen mellom ressursar, matproduksjon og busetting. Alt tidleg på 1800-talet hadde dei fleste fleire syslar som grunnlag for levevegen sin. Jordbruk, skogbruk, fiske, handverk og reiseliv.
Mangesysleri blei det ofte kalla.
Studiepoeng: 60
Studieperiode: Samlingsbasert over 2 år
Organisert: Modulbasert i lågsesong (september-mars)
Undervisning: 3 samlingar per emne i Ryfylke
Søknadsfrist: 15. april 2024 (samordna opptak)
Studenten har kunnskap om:
Studenten har kunnskap om:
I. Endringstempo, trekk og trendar ved digitalisering og teknologiutvikling
II. Omstillingsbehov-og krav
III. Truslar og det moglege
I. Storytelling
II. Besøksgard - arbeidstrening/psykiskhelse
III.Sosial meistring og livskvalitet
Studenten har kunnskap om
Studenten har kunnskap om
- lovverk i skjeringspunkt landbruk/reiseliv
- reguleringsplanlegging
- areal og miljøplanlegging
- søknadsarbeid konsesjon, tilskot m.v.
- korleis utvikle produksjonen av varer og tenester som tek omsyn til beredskap, klima og miljø artsmangfald og samfunnsnytte, m.m.
For å komme inn på studiet, treng du anten relevant fagbrev eller lang arbeidserfaring frå relevant fagområde (realkompetanse). Alle har rett på realkompetansevurdering.
Landbruk er ei viktig næring i Ryfylke og det er behov for eit utdanningstilbod både innan tradisjonelle landbruksemne og innan nye næringsvegar. Den siste tida har det vore ein aukande grad av produksjon av sider, vin og ost i Ryfylke – dette er næringar som ligg tett opp mot reiselivet. Det er derfor behov for meir kompetanse, både i forvaltinga og i produksjonen. Innhaldet i utdanninga er basert på innspel frå landbruks- og reiselivsnæringa.
Utdanninga blir utvikla gjennom partnarskap med næringa der fagorganisasjonar og enkeltaktørar i næringa er med å kjem med innspel til innhald og innretting på emneval.
· Norsk Landbruksrådgjeving Rogaland
· Vinterlandbruksskulen i Ryfylke
· Høgskulen på Vestlandet (HVL)
· Norsk senter for fjellandbruk
Fagskolen i Rogaland og Ryfylke IKS står bak utdanninga.
Einar Schibevaag, einar@ryfylkeiks.no / 91308972